“A kikötő felett úgy szürkéllett az ég, mint a televízió képernyője műsorszünet idején.” - Neuromancer

Illustration for article titled Molenbeek-Saint-Jean

Pár éve, amikor a kollégáknak elmeséltem, hogy a rózsaszín elefántból hazafele tántorogva nem is tűnt hosszúnak az út mire megérkeztem az Elizabeth parkhoz, elhűlve néztek rám, majd megkérdezték, hogy megőrültem-e. Elmesélték, hogy Molenbeeken keresztül mentem és oda éjszaka a rendőrök is csak páncélozott járművel mennek be. Nem tudom szerencsém volt-e, vagy szent őrültnek hittek, mert az idő nagy részében egy ott talált négy méteres fenyőfát cibáltam magammal a jingle bellst énekelve márciusban.

Advertisement

A terület elég régóta lakott, a XIII. században lett Brüsszel része, szegény környék volt egészen a XVIII. századig, amikor megépítették a Brüsszel-Charlerois csatornát. Ebben a korszakban Molenbeek virágzott, a gyorsan fejlődő iparnak és a kereskedelemnek köszönhetően. Nagyon sok munkás költözött ide. A csatorna környékének “elmocsarasodása” már ekkor megkezdődött. Egyszer sétahajóztam itt, az utaskísérő szövege erősen eltért az általában megszokottaktól. Jobbra szeméttelep, balra szemétfeldolgozó. Roncstelep, raktár (ránézésre szemetet raktároztak), újabb szeméttelep. Az első világháború előtt a környék jelentősége csökkent, újra elszegényedett. Mindezt felgyorsította az 1929-es világválság és a kerület azóta sem tudott talpra állni. Próbálkozások persze voltak, de az alacsony közbiztonság rendre keresztbe tett. Hogy egy példát mondjak, amit saját magam találtam a wikipédián, a BBDO nevű reklámcég, 150 támadást jelentett az alkalmazottaik ellen.

Illustration for article titled Molenbeek-Saint-Jean

Ha elhagyjuk a csatornát és a hozzá tartozó részeket, még mindig úgy érezzük, hogy egy szeméttelepen járunk. Brüsszel nagyon messze van attól, amit tisztának nevezünk, viszont Molenbeek még ehhez képest is kilóg a sorból. Konkrét szeméthegyek állnak néhol, az átvezető főúton sétálva pontosan tudod mikor érkeztél meg Koekelbergbe, mert egyszer csak eltűnik a kosz és a mocsok. Nem gondolom, hogy a helyiek többet szemetelnek, mint az átlag Brüsszeli, Schaerbeekban is nagyon sok muszlim él, mégsem egy koszfészek. Molenbeek részben viszont egy gettó, annak minden hátrányával. Kilátástalanság, munkanélküliség. Az utóbbi évtizedekben főleg marokkói és török bevándorlók lakják a kerület déli részét.

Illustration for article titled Molenbeek-Saint-Jean
Advertisement

A napokban a belga belügyminiszter bejelentette, hogy

“Meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a kerület miért maradt problémás és mit lehet tenni. Egy dolog biztos: ez az állapot tarthatatlan. Személyesen veszem kézbe az ügyet.”

Advertisement

Pubi, az ott egy gettó. Egy munkanélküliségben tobzódó kilátástalan valami. Nem az egész, de vannak részei, - ahol véletlen sétáltam még mikor azt sem tudtam mi merre van - és 180 fokos fordulat után siettem az ellenkező irányba. Gondolom Sonka Jani még a környékre sem ment, maximum a pite-diagrammokat nézegette a Woluwe Saint Pierre-i otthonában, az átlag munkanélküliség és bűnözési ráta alakulásait böngészve az elmúlt 10 évre lebontva. Menj oda, nézd meg napközben hány munkaképes férfi üldögél a teaházak előtt az utcán. Megoldást nem fogok adni, nem értek hozzá, csak azt tudom, hogy gettókat sikeresen felszámoltak páncélozott rendőrségi furgonok és helyi fegyvermán TEK-esek hosszú távú bevetése nélkül is már több helyen a világon.

Amit itt írok, puszta ötletelés. A rendőrségi jelenlét megerősítése mindenképpen fontos, ráadásul a csatorna elég jó lehetőséget ad további fejlesztésekre. Brüsszel nem túl nagy város, néhány utcányira található Rogier, ami üzleti központ. Kicsit átgondolt logisztikával biztos, hogy lehet eredményeket elérni. Tapasztalataim szerint viszont az átgondolt logisztika nem erőssége a városvezetésnek, elég csak a tömegközlekedést megvizsgálni.

Advertisement

De nehogy azt higgyétek, hogy Molenbeek az egyetlen környék, ahol nagy számban élnek arabok. Viszont hogy keretbe foglaljam a fenti idézettel, az egyetlen környék, ami inkább való egy Gibbson regénybe, mint az EU központjába.

De hogy pozítivan zárjam a történetet, vannak nagyon szép részei és parkjai. Főleg a széleken és északon.

Advertisement
Illustration for article titled Molenbeek-Saint-Jean

Share This Story

Get our newsletter